Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Knihy o lese

Snívalo sa mi, že som vystúpil z vlaku. Vôkol mňa boli stromy, mravenisko a slnečné lúče. Takisto milujete v lese tie pocity, keď je všade tma a predsa svetlo? Keď na vás nesvieti slnko, ale pomedzi stromy si nájde cestu a nenechá vás blúdiť v tme? Niekde v lese je vidieť chaty alebo iné príbytky. Neviem o tom, žeby v tých lesných domcoch voľakto býval. Áno, chodia doň ľudia na víkendy, sviatky a tak. Ale už sa z tých lesných príbytkov nedvíha dym do nebies. Už sa z nich ľudia nepozerajú von oblokom. Šarvanci i dievčence nekontrolujú počasie podľa obľúbeného stromu, aby sa mohli ísť hrať von. Nemám prehľad v súčasnej literatúre, ale viem, že kedysi sa o takých ľuďoch písali knihy. A nemám na mysli iba Daga a Terezu. Poďme sa o tejto téme pozhovárať, možno mi aj pomôžete, čo hľadám.  

V 19. storočí a v prvej polovici 20. storočia sa našli spisovatelia, ktorí sa venovali tejto téme. Beletria v tom čase sa dotýkala hĺbky človeka. Dodnes poznáme knihy z toho obdobia a čítať tú knihu je pokrm, akoby človek našiel obľúbený koláč s veľkou dávkou šľahačky.

 

Keď sa spomenie les, prídu mi na um dvaja Nóri, Bjørnstjerne Bjørnson a Trygve Gulbranssen. Zaujímalo by ma, či sa páni poznali. Hoc, pochybujem, Gulbranssen mal 16 rokov, keď Bjørnson umrel. Ktovie aké detstvo mal Gulbranssen.

 

Prvý spomínaný mi príde ako prechádzkový autor. Škoda, že som sa s ním nikdy nespoznal. Chodievali by sme do horských chatiek a pozorovali ľudí žijúcich v lese. Bjørnson je autor, ktorý má vo svojej tvorbe neuveriteľný spôsob človečenskosti. (Zámerne nepíšem slovo ľudskosť. Tie dve slová nie sú synonymá.) On je ako, keď človek príde do nejakej lesnej krčmy, dajú mu nejaké osolené mäso a koštnúť džbán piva. Pamätáte si na Kraj v Pánovi prsteňov? Taký obraz literatúry ma pre mňa Bjørnson. Pre mňa osobne má vo mne spisovateľ neuveriteľnú úctu aj z vlasteneckých dôvodov. Ale o tom nebudem písať.

 

Gulbranssen je autor ságy. Vytvoril dielo, kde hlboký les Björndal nie je lesom, ale rodinou. Nikdy som nebol v Nórsku (už by ma odtiaľ nikto nedostal naspäť), ale vďaka knihe Večne spievajú lesy som sa dokázal nadýchať toho lesa. Obrovské hory, lúky, kde rastú všelijaké kvety, zvieratá a stromy. Medvede, ktoré chodí poľovať mladý Dag a tá nádherná čistota lesov. Presne taký, ako je ten les, sú aj takí ľudia. Cítiť tam pálenie starého dreva, sadenie nových stromčekov a rozhovory do noci na gazdovstve v obrovskej posteli. Ak by všetko na svete bolo zlé, ak by sa vám rútil svet, ak by ste randili s nejakou zadanou osobou a jej polovička by na vás žiarlila, nič nie je stratené, pokiaľ tu bude Gulbranssen a jeho Björndal.

 

Poďme z tej nórskej zimy trochu južnejšie. S niečím sa vám zdôverím. Začiatkom leta som bol s kamarátom na Kvilde, odkiaľ je pár kilometrov prameň Vltavy. Šumava má v sebe čaro svojich voňavých listov, tisícročných stromov, sú tam jazerá a vôňa orechov. Keď sme vyliezli na Kvildu, utekali sme si kúpiť turistické známky.

 

„Počuj, kto je Karel Klosterman?“ opýtal som sa, keď som sa pozeral na známku s fúzatým pánom a okuliarmi.

„To je spisovateľ, písal nejaké poviedky o Šumave a tak. Dokonca niekde píše aj o búrke na Šumave. Niečo podobné ako ten tvoj obľúbený švédsky autor“ povedal.

„Nórsky.“ usmial som sa.

 

Viac nemusel hovoriť. Keď som sa dostal k internetu, googlil som si veci o Karlovi Klostermannovi a našiel jedno PDF. Bolo to úžasné, čítať o miestach, ktoré poznám. Bolo to o ľuďoch, o ich charaktere. Štýl písania bol veľmi podobný Nerudovi a ľuďom v tom čase podobným. Asi ma to na jeseň čaká, veď na jeseň musí byť Šumava taká krásna ako Klostermannove riadky.

 

Toľko zopár slov o lese, stromoch a knižkach o nich. Napadlo mi, čo naše hory a knihy o nich? Existujú niekde príbehy o horách v slovenskom prostredí? Hrozne rád by som si čítal o lesných démonoch a duchoch vo Vysokých Tatrách. Takisto by sa mi páčilo čítať si nejaké poviedky o ľuďoch povedzme vo Veľkej Fatre, alebo v Slovenskom Rudohorí. Nemáte nejaký tip?

Autor: Martin Šuraba | sobota 7.9.2013 23:50 | karma článku: 3,40 | přečteno: 101x
  • Další články autora

Martin Šuraba

Záhradník

Každý víkend si opravoval bicykel. Ráno vstal, vzal olej a mastil reťaz. Fúkal gumy, čistil rám a jeho bicykel bol vždy ako tomu on hovorieval, vo forme. Mal veľmi krehkú ženu s obrovskými očami a tým najrozkošnejším úsmevom na svete. Bol záhradníkom v kráľovskej záhrade.

29.10.2013 v 19:59 | Karma: 6,09 | Přečteno: 243x | Diskuse| Ostatní

Martin Šuraba

Bojovný Ján a roket science

Už dopredu upozorňujem, že to je sci-fi. V reálnom svete sa taká osoba nemôže vyskytovať, životné príbehy sú však rôzne. Ak niekde nájdete také rocket science guru, prosím, dajte mu prečítať tieto riadky, ja mám siahodlhé kontakty do NASA a bola by obrovská nehoráznosť, keby taký človek nepomohol vede. Veru, veda je to slovo, kde to začalo.

28.10.2013 v 23:15 | Karma: 3,61 | Přečteno: 122x | Diskuse| Ostatní

Martin Šuraba

O okrúhlom stole

Rád sa prechádzal po opadanom lístí. Miloval červené stromy, hmlu, zelenú trávu a mokré topánky od rosy. Keď bol malý chlapec, našiel kdesi v lese opustenú jaskyňu. Nikdy do nej nevošiel, lebo sa bál. A ako to už na svete chodí, ak sa niečoho bojíme, vymyslíme si príbehy, aby sme si to ešte nejako potvrdili. V tom čase ešte nepoznal hrozby dnešného sveta. Bál sa duchov, príšer, strašidiel a iných ohavných bytostí. A tak k tej jaskyni prestal chodievať. Tak sa zoznámil s tajomným svetom a začal si pestovať fantáziu.

26.10.2013 v 23:31 | Karma: 0 | Přečteno: 90x | Diskuse| Ostatní

Martin Šuraba

Orechy

Ona bola svetrová, on košeľový. Keď sa spoznali, túlavali sa v zasneženom meste. Doniesol cukríky, ktoré ona zbožňovala a ponúkol ju. Bol šikovný, nechcel ju chytiť za ruku len tak.. Zbožňovala jeho komplimenty a aj to, ako ju vedel pohladkať po vlasoch. Vravieval, že ženy milujú dotyky a vlasy sa najlepšie dotýkajú. Samozrejme až po zadku.

18.10.2013 v 23:54 | Karma: 7,18 | Přečteno: 179x | Diskuse| Ostatní

Martin Šuraba

Keď zožltli stromy

Od mala neznášal slivky. Keď mal sedem rokov, skoro sa zahrdúsil kôstkou a odvtedy ich nejedol. Mal brčkavé vlasy, miloval ošarpané topánky a rád pozoroval vlaky. Veru vlaky, to bolo jeho. Vždy po škole sa vytrepal na vŕšok, ba aj na kopec a pozeral na vlaky.

11.10.2013 v 14:52 | Karma: 5,88 | Přečteno: 142x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 465x
Hľadač príbehov

Seznam rubrik